Дестинация Саронически залив

Дестинация Саронически залив

 

В последните години, Сароническият залив се превърна в наша любима дестинация. Островите в района се отличават с уникална природа, спокойствие и живописни пристанища и сме подготвили малко информация за всеки от тях. Плаваме в залива през месеците извън активния сезон, когато времето вече е лятно, но все още няма много засилен туризъм. 

 

Остров Спецес

Красивият, покрит с пинии остров Спецес е най-отдалеченият от Пирея. Град Спецес лежи върху почти половината от североизточния бряг. Най-живописната част на острова е около старото пристанище, заобиколено от сгради в типичен венециански стил. На острова може да се види стара корабостроителница, където се произвеждат малки лодки по начин, наследен от няколко поколения.

Островът се намира на входа на Арголическия залив и предлага множество спокойни и закътани заливчета, обградени от красиви пинии, които на някои от плажовете достигат до самото море. С яхта може да посетите плажовете Врелас и Зогерия в северната част. Живописните заливи Агиа Параскеви и Агиос Анаргири са на югозапад и представят отлична възможност за усамотено приставане.

 

 

Остров Хидра

Хидра е, може би, най-известният от островната група на Сароническите острови. Тук се намират едни от най-популярните гръцки курорти. Закътаното естествено пристанище на град Хидра е заобиколено от красиви постройки в бели и пастелни тонове и заедно със извисяващите се скалисти хълмове придават неповторим облик на града.

На острова не се движат автомобили, а нощният живот ще очарова почитателите на танците и хубавата музика. Известният плаж Мандраки е популярен сред туристите, но с яхта лесно може да се стигне до не по-малко хубавите, но по-малко оживени плажове на Молос и Бисти.

Островът се намира на входа на Арголическия залив и предлага множество спокойни и закътани заливчета, обградени от красиви пинии, които на някои от плажовете достигат до самото море. С яхта може да посетите плажовете Врелас и Зогерия в северната част, а живописните заливи Агиа Параскеви и Агиос Анаргири са на югозапад и представят отлична възможност за усамотено приставане.

 

 

Остров Порос

Порос някога е бил два отделни острова – Калаврия и Сферия, които днес са свързани с тясна ивица, прорязана от канал за малки лодки. Островът се намира съвсем близо до Пелопонес – само 360 m го делят от град Галатас, в най-тясната част на пролива. Населен е предимно вулканичният Сферия, където е и град Порос. В него може да се видят типичните за Цикладите бели къщи с покриви от теракота. На север е по-големият Калаврия е покрит с гори и практически ненаселен.

 

 

Острови Мони и Агистри

Островите Мони и Агистри са разположени западно от Егина. Мони по-малкият от двата е само на няколко минути по вода. Той е известен с кристално-сините си води тихи заливчета и подводни пещери, достъпът до които без съмнение е най-добър с яхта.

Агистри е на три мили западно от Егина, на него живеят постоянно само 400 човека има тихо малко пристанище разположено в западната част, а източният му бряг е необитаем и предлага отлични условия за уединено приставане, плаж и къпане в кристално чисто море.

 

 

Остров Егина

Остров Егина е вторият по големина в Сароническия салив. Най-големият град и основно пристанище – Егина, е разположен на западния бряг на острова. През дългата си история градът е владян от гърци, венецианци и турци, а по-през освободителната война срещу Отоманската империя тук е бил командният център на гръцките въстанници. Макар, че времето е оставило своят отпечатък, този град пази духа на някогашно величие и богата история.

Северно от Егина е градчето Ливади, където е къщата, в която Никос Казандзакис е написал ,,Зорбас гърка“.

В близост се намира добре запазеният дорийски дворец на Афая (построен през 480г. пр. н.е.), който е от основната археологическа забележителност в Сароническия залив. В източната част се намира Агия Марина – модерен и оживен курортен град. Според древногръцките легенди, на островът е роден героят Аякс Теламонид – един от най-смелите воини в Троянската война.