Как да се справим с морската болест?

Как да се справим с морската болест?

Д-р Димитър Симов, д.м.

Морската болест, или по докторски казано кинетоза, не е страшна, макар да не е особено приятно преживяване. Много хора се притесняват, че тя може да помрачи тяхната ваканция в морето и не дръзваат да стъпят на борда, лишавайки се от незабравими преживявания. Истината е, че даже опитните моряци не са застраховани и понякога се налага да се борят с нея. Но има и добри новини! Морската болест изчезва в момента, в който морето се успокои или слезем на сушата. При ваканционни плавания с кратки преходи, шансът да ни хване наистина не е голям, но дори и да се случи, има лесни и ефективни начини да се справим със ситуацията. 

 

КАКВО ДА ПРАВИМ?

Как да не ни става лошо когато плаваме? Има много начини и всеки, който е бил на лодка, ще ви препоръча нещо. Истината е, че няма универсална рецепта и това, което работи при един, не помага на друг.

Накратко ще се опитам да разкажа за моя опит и справянето с проблема.

 

СЛУШАЙТЕ КАПИТАНА

Вашият шкипер ще ви даде най-добрия съвет, когато почувствате неразположение или сте уплашени и несигурни,  какво се случва с вас.

Той наблюдава внимателно всеки член на екипажа и често, още преди качването на лодката може да предвиди, кой ще е жертва на морска болест.

 

НАГЛАСАТА

Стари морски вълци ще ви убеждават, че със самовнушение могат да се предпазят от морска болест. Подобни рецепти звучат, от медицинска гледна точка, правдоподобно колкото историите на барон Мюнхаузен. Въпреки това, позитивното мислене не е излишно.

При първо качване на лодка, най-добрият подход е, да имате нагласата, че все пак може да има период, през който да се чувствате малко или повече дискомфортно. Това ще ви помогне да изпреварите събитията и да вземете мерки при най-ранните признаци. Пък ако ги няма, си заслужава да приготвите по коктейл за екипажа.

 

ВИДЪТ НА ЯХТАТА

Много по-вероятно е да ви стане лошо на еднокорпусна яхта, отколкото на катамаран. Катамаранът е конструиран така, че значително намалява усещането за движението на лодката и водата (,,затова, не си струват!“, ще ви кажат печените ветроходци).

Много вероятно е, дори да сте имали прояви на морска болест при първото ви качване на яхта, плаването с катамаран да ви се стори далеч по-приятно.

 

МЯСТОТО НА ЛОДКАТА

Изберете място на лодката от което ще виждате хоризонта, дишайте дълбоко и се отпуснете. Лека дрямка винаги, а особено в тези случаи, може да е от полза. Избягвайте слизането в каюткомпанията, а четенето или преглеждането на Фейса не са никак добра идея.

Начин за справяне с морската болест е да хванете ритъма на лодката и да ,,танцувате с него“. Усетете движението на яхтата и вълните, така е много по-малко вероятно да ви стане лошо, отколкото ако всеки път се стряскате от внезапно заклащане. Ако се налага, пуснете си музика, със сигурност ще спечелите овации.

Шегата на страна, движението помага. Движение се, ако ситуацията не позволява много, много мърдане дори свиване и отпускане на пръстите може да ви облекчи.

Ако капитанът ви е печен и ситуацията позволява, да застанете до него, а дори да хванете щурвала за малко е доста ефикасно. Може да звучи като виц, но имам приятели, които се научиха са карат яхти, защото това е най-добрия начин да избягат от морската болест.

 

ХРАНАТА И НАПИТКИТЕ

Избягвайте кафе на гладно. Кофеиновите напитки дразнят стомаха и могат да предизвикат гадене, дори и да не сте на люшкаща се лодка. Същото, за разочарование на пушачите, се отнася и за цигарите.

Закусвайте. Шансът да ви стане лошо на празен стомах е по-голям, макар и да звучи парадоксално. Хубаво е да се избягват пикантни и дразнещи храни. За алкохола има противоречиви мнения, но като цяло може да влоши нещата, особено ако сте си оставили мярката в къщи.

Без да е препоръка,  малко (една американска мярка) алкохол,  преди да се почуства неразположение,  може да направи денят ви много по приятен.

Внимавайте с таверните, махмурлукът е най-добрият приятел на морската болест. Наспивайте се. Ще сте бодри и свежи, ще сте по-малко уязвими отпочинали, а и ще имате повече сили за танци.

 

ВОДАТА

На яхта трябва да се пие много вода, НЕ ОТ МОРЕТО. Важно е да се знае, че бирата не замества водата. Дехидратацията може да влоши морската болест до степен, че да е необходима медицинска помощ.

Oбезводняването в морето се дължи, колкото на слънцето, толкова и на вятъра. Пазете се от лъчите, носете шапка, а ако има вятър, това не е най-подходящият момент да демонстрирате новия си бански, а и няма смисъл - всички зяпат платната. И пийте вода, много вода!

 

БИЛКИ И НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Джинджифилът успокоява стомаха и помага при гадене. Може да си приготвите чай от джинджифил (има много готови) или да потърсите таблети/капсули с екстракт. На пазара се предлагат продукти, някои се брандират - лекарство за морска болест, което за съжаление не е съвсем вярно, нито пък универсално.

Смученето на резен лимон може да облекчи симптомите на морска болест. Лимонената киселина успокоява и потиска гаденето. Ако това помогне, направете лимонада и задължително почерпете и шкипера.

Смучете ментови бонбони, ако обичате. Ментата действа добре на стомаха и може да е от помощ ако ви се гади, а и гарантирано ще имате свеж дъх, даже и да не преборите кинетозата.

Краставицата, любопитно, но е полезна - не дразни, успокоява стомаха и помага за рехидратацията. Използвайте краставицата правилно - ако ви понесат един два резена и не ви се налага да тичате до борда на лодката, значи е време да направите салата за екипажа.

 

ЛЕКАРСТВА

Всички лекарства в една или друга степен потискат симптомите, намаляват гаденето, но обичайно за това се плаща със странични ефекти, някои от тях са безобидна сънливост (спокойно може да проспите най-хубавите моменти от деня), но други може да са доста по-неприятни от морската болест.

Важно е,  ако прибягват до медикаменти, да правите това профилактично, т. е. преди появата на симптоми. След като ви е станало лошо, ефектът е нулев, а някои препарати могат и да влошат нещата.

Най-често се препоръчва дименхидринат – медикамент от първите генерации антихистаминови препарати. Освен сънливоста, която може и да е много силна, трябва да се знае, че лекарството може да предизвика различни кожни реакции, астматичен пристъп, нарушения на сърдечния ритъм и др..

Дименхидринатът е противопоказен при ниско кръвно, а може да усили ефекта на  лекарствата за хипертония. Не бива да се приема от бременни и крие още куп лекарствени взаимодействия. Не се препоръчва също и при простатна хипертрофия, астма и глаукома. Предозирането може да доведе до кома.

Внимание! Дъвките травългам съдържат димейнхидринат.

Деганът и сродните му скополамин и прометазин са ефикасно средство срещу гадене и повръщане, но трябва да се знае, че тези медикаменти могат да имат много тежки странични ефекти от страна мозъчната дейност и сърцето. Не бих препоръчал употребата им без лекарско наблюдение, особено пък на лодка.

Хомеопатичните продукти – дъвки, капки, таблетки нямат доказан, реален механизъм на действие и ефект. Предлаганите превомит и др. са толкова ефективни, колкото вие сте убедени в това. Няма да ви помогнат, но и няма да навредят и по моему, винаги има и по-добри начини да си хвърлите парите.

 

КАКВО Е МОРСКА БОЛЕСТ

Морската болест не е заразна, и не се появява при контакт с морето. Нито е задължително точно на вас да ви се случи. Статистически погледнато е по-вероятно да имате прояви на кинетоза при пътуване с автобус, автомобил или самолет отколкото на лодка.

Все пак статистиката е точна наука и показва, че както във всичко и тук дамите са с предимство. При тях, както и при децата, е по-вероятно да се появи неразположение. Също трябва да се подчертае, че това е реално физическо страдание, за засегнатите и никога не бива да омаловажаваме оплакванията на някой от екипажа.

Признаците, по които може да усетим идването на морската болест са: гадене, повръщане, пребледняване на лицето, изпотяване със студена пот, прилошаване, повишено слюноотделяне световъртеж, главоболие, потиснатост, обща отпадналост, сънливост, повишена чувствителност към миризми.

 

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ

В медицината все още няма единно мнение на какво се дължи кинетозата, макар и призната от СЗО за заболяване. Някои учени смятат, че тя се явява нормална реакция на организма.

В естествени условия човек почти не се сблъсква с голямо ускорение, силни въртеливи движения и други ,,екстри“ на съвременния начин на живот и модерните транспортни средства. Когато индивидът попадне в такива необичайни условия, мозъкът не винаги „знае“, не винаги има „програма“ как да реагира.

Вестибуларният апарат (органът на равновесието) подава сигнали за изменение на положението, очите също може да регистрират промяна на обстановката, но рецепторите на мускулите, ставите и сухожилията отчитат, че са в покой, защото самият човек не се движи.

Мозъкът не знае как да реагира на подобен разнобой в постъпващата информация и се опитва да създава неприятни усещания, за да накара индивида по някакъв начин да се махне, да излезе от нетипичната „объркваща“ ситуация.

Донякъде това обяснява и факта, че след като човек напусне транспортното средство, симптомите много скоро изчезват. В лодка, обаче ,,бързото напускане“ не е особено здравословно и сериозно може да изнерви вашия шкипер.

 

Морската болест не е нещо забавно, но не е и страшна. Веднъж усетили признаците й и методите за справяне, които работят при вас, ще можете лесно да преодолявате това състояние. Както за много неща в морето и тук важи принципът ,,бъди готов и действай - по-добре преди да се е наложило“.