Как да готвим на борда?

Как да готвим на борда?

Няколко полезни съвета за това как да готвим, докато плаваме, защото определено е по-различно от обичайното. По-надолу ще разгледаме 6 основни разлики между готвенето вкъщи и на лодка:

Продуктите, с които разполагаш, са всичко, което имаш

Началото на забавлението започва още с напускането на пристанището. Защото след като тръгнеш да готвиш и се сетиш, че си забравил някоя съставка, то вече няма как да се върнеш до магазина, а пък шансът да имаш интернет и да провериш с какво можеш да я замениш е малък. Така че ти остават 2 опции – или да импровизираш, или предварително да си направиш списък и да прецениш необходимите продукти, които ще ти трябват до следващото зареждане.

Сигурни сме, че веднага възникват въпроси от сорта на: „Е, как да знам какво ще ми се яде утре?“ или „Добре де – и какво, ако забравя нещо?“ Няма нужда от притеснения – важното е да го приемеш като приятно предизвикателство и да вземеш най-доброто от създалата се ситуация, а именно: „Ок, какво интересно мога да измисля с тези продукти, които имам?“ Защото тогава се получават едни от най-вкусните рецепти. Но за да не се стига дотам, нашият съвет е – напиши си списък с продукти, като мислиш за такива, които наистина са ти необходими.

 

Ограничено пространство

Освен че е малко пространството, където можеш да съхраняваш провизиите, малко е и пространството, където можеш да готвиш, да складираш съдовете и т.н. Така че тези, които са свикнали да се разпростират в кухнята вкъщи, определено ще излязат извън зоната си на комфорт. Нашите съвети са следните:

1) Запаси се с мултифункционални неща и продукти. Като казваме “неща”, какво имаме предвид – освен отварачка за вино, която едновременно с това може да е отварачка за бира, консерваи т.н., можеш да използваш и самите бутилки от вино като точилка. Или пък да купуваш хранителни продукти, които могат да се използват в много рецепти, а не само за една определена – разбирай ориз, паста, спагети, картофи, моркови и др.

2) Не купувай  и съхранявай продукти, които са обемни и нямаш истинска нужда от тях. Например – кутия от корнфлейкс (можеш да използваш само вътрешния плик), кутия от вино (отново можеш да използваш само плика) и други. Разбира се, не прекалявай, защото има опаковки, които неизменно пазят продукта и като се лишиш от тях, може да го развалиш и да стане неизползваем.

3) Планирай меню, което е изпълнимо – ако имаш само два котлона, то няма как да сготвиш нещо, което изисква наличието на три. Друго нещо – не купувай продукти, които няма как да се поберат във фурната, особено ако нямаш такава.

4) Ако мястото за съхранение на даден продукт/-ти е малко, то му измисли ново. Наистина, подреждането на лодката е един голям „Тетрис“, който трябва да си направиш забавен.

 

Готви от нищото

Ако си свикнал да готвиш с готови миксове в пликове, то идеята може да ти звучи плашеща. Затова не е зле да се запасиш и попрелистиш една-две книжки с „Рецепти за всеки ден“ – така можеш да придобиеш малко повече сигурност. Започни с прости рецепти от сорта на спагети със сос Болонезе или пък пиле с ориз. Тук отново стигаме до съвета, който споменахме по-горе – с основни продукти имаш възможността да сготвиш няколко различни рецепти.

 

Избягвай рецепти с електрически уреди

Много хора намират по-плашеща идеята да НЕ готвят с електрически уреди, отколкото от нищото. Но истината е, че трябва да си избираш рецепти, които не са свързани с миксери, блендери и тем подобни, защото шансът да ги имаш на лодката е минимален. С две думи – ако си решил да правиш крем супа, може би, това не е най-добрата идея. Но ако пък си решил да изненадаш пасажерите със сутрешни палачинки, спокойно можеш да разбъркаш сместа и с вилица.

 

Движението на лодката

Винаги, когато готвиш, ще усещаш движението на лодката спрямо вълните – ще има дни, в които едва ще се усеща, но и такива, в които вълнението ще е много силно. Тогава рязането на продукти, стоенето до котлона, за да се разбърка ястието, преливането на ястия от един съд в друг – могат да ти се сторят истинско предизвикателство. Да не забравяме и това, че точно тогава всички съдове и продукти ще се лашкат насам-натам и ще трябва да ги закрепиш на стабилно място. Спокойно, има си техники и за това:

1) Винаги оставяй кухнята подредена – не знаеш в кой момент ще се появи вълнение и всички продукти, които си забравил по плота и масата ще полетят.

2) Печката в лодката е закрепена подвижно, за да компенсира клатенето. Не забравяй да я освободиш, когато си в движение.

3) Никога не оставяй на открито място неща, които могат да те наранят – ножове, кипяща вода или предмети, които могат да се счупят – стъклени чаши, кани и други.

4) Опитай се да сядаш, докато готвиш или намери начин да се закрепиш, така че да бъдеш стабилен и да не паднеш.

 

Ограничено количество вода

Дори и да имаш пречиствател за вода, шансовете да имаш толкова, колкото ти е необходима, са много малки (най-малкото пречиствателят ще дърпа ток). Така че водата в резервоарите трябва да ти стигне за готвене, миене на съдове и душ. Така че са две нещата, които трябва да съобразиш:

1) Не прахосвай водата – спирай течащата вода, когато не я използваш, не готви с повече вода, отколкото ти е необходимо и не прави повече чай/кафе, отколкото ще се изпие.

2) Използвай още веднъж вода, когато е възможно – например, използвай водата от макароните, за да залееш мръсните съдове, или пък я използвай за омесване на хляб.

 

Отопление на лодката

Най-големият ресурс на лодката е топлината. В топли дни се опитваш да я държиш навън и използваш климатик, а в студени – вътре. Затова ако нямаш климатик, готви разумно – в горещи дни измисляй студени рецепти, а в студени – топли. Така печката/котлонът ще затоплят помещението.

Всъщност готвенето и всички трикове около него са доста забавна част от моряшкия живот, която с най-голямо удоволствие можем да споделим с теб. Очаквай още полезни съвети или просто ела на някое плаване с нашите капитани и готвачи Стьопата и Тото. 

 

Готови ли сте да приложите наученото? Вижте нашите предложения.