Плаване с катамаран?

Плаване с катамаран?

В следващите няколко реда ще те убедим защо всеки трябва да опита поне веднъж да плава с катамаран.

 

Все повече и повече попадаме на снимки и статии за хора, които зарязват суетата и стреса в града и избират номадския начин на живот – било то да обикалят с ван или кемпър, или пък да плават месеци в открито море. Историите и снимките им са толкова вдъхновяващи и пъстри, че ти се ще да зарежеш всичко и да заминеш веднага. Мечтаеш си как ще се събуждаш с изгрева, ще се гмуркаш в сини води, ще ловиш риба и всякакви други вкусотии, които вечер ще приготвяш на палубата. Ще управляваш катамаран, ще спираш на диви плажове и китни пристанища, ще се гмуркаш, ще четеш по цели дни. И си казваш “Това е! Правя го!” Решаваш го и започваш да търсиш информация за плавания в интернет. Намираш я и в мига, в който си го решил, се появява любимото на всички ни “Но” с десетките съмнения, които носи със себе си. Да започнем от най-очевадните:

 

Тясно е

Да, ама не. Катамаранът всъщност е доста широк и просторен, като побира 8 души – перфектен е за весели приятелски компании, както и за спокойни семейни пътешествия. Освен че има място в изобилие на палубата, има светло общо помещение с кухня, където съвсем спокойно се събира целият екипаж. Наличието на 2 бани с тоалетни, както и 4 двойни каюти, превръща плаването в истинско удоволствие.

 

 

Опасно е

 Да, било е... преди години. Сега обаче катамараните разполагат с такива технологии за сигурност, че трудно може да се обърне, загуби или развали. Пък ако има нещо, което иска все пак да го повали, то лесно можеш да му избягаш, защото катамараните са бързи – ама наистина бързи!

 

 

Морската болест

Първо, катамаранът е много по-стабилен и се клатушка доста по-малко от други видове плавателни съдове. Второ, това словосъчетание май наистина стряска всеки. Предтсавяш си как заминаваш на едноседмично плаване и още от първия ден те поваля въпросната “морска болест”. Всъщност, не е задължително да я прихванеш, а ако се случи, то тя не е толкова страшна – повярвай ни. Има си трикове –лекарства, да гледаш напред и хоризонта, да хапваш сухи храни през деня, та дори ако искаш – може и да пиеш едно, за да “заблудиш” вестибуларния апарат.

 

Опитът

Колкото и да е изписано и изговорено, нещата винаги трябва да се пробват. Затова ние решихме да организираме 3-дневни плавания за всички, които искат да опитат какво е да плаваш с катамаран. Ще се учим как да го управляваме, ще ловим риба, ще си готвим на палубата и най-вече ще се забавляваме.  Тръгването е от пристанището в Керамоти и три дни ще обикаляме около остров Тасос.